Srebrnič, Jože
Srebrnič, Jože

Profil

Ime: Srebrnič, Jože
Leto rojstva: 1884
Datum rojstva: 1884
Kraj rojstva: Solkan (Gorica) (SLO)
Leto smrti: 1944
Datum smrti: 06/1944
Kraj smrti: na reki Soči
Usoda: Padel v NOB

SREBRNIČ JOŽE, rojen v Solkanu leta 1884.
Pionir, pobudnik in organizator naprednega delavskega gibanj na Goriškem že od leta 1907. Čvrst in borbeni antifašist. Leta 1924 je bil izvoljen za poslanca KPI v rimski parlament. Po proglasitvi izrednih fašističnih zakonov je bil leta 1926 aretiran in poslan v konfinacijo.. Osvobojen leta 1939 se je zatekel v Ljubljano, toda oblasti monarhistične Jugoslavije so ga ponovno izročile italijanski fašistični policiji.
Po padcu fašizma se je vrnil v svoj rodni kraj in, čeprav že osivel šestdesetletnik, je vstopil v partizanske odrede, da se s puško v roki bori proti nacifašističnemu okupatorju in s svojo toplo prepričljivo besedo dviga ljudstvo v borbo za osvoboditev.
V juniju 1944 se je podal na propagandno potovanje v Brda in na povratku, ko se je v gumijastem čolnu vračal čez Sočo. je skupno s tremi drugimi borci zagonetno utonil v reki.
Jože Srebrnič je preživel 17 let svojega življenja v raznih zaporih in v konfinacij. Bil je vzgleden in vztrajen borec za pravice svojega slovenskega naroda, katere tradicije in kulturo je globoko poznal in ljubil, obenem pa borec za svobodo vseh narodov, borec za življenje, ki ga je vredno živeti.
(ZLATA KNJIGA)