Kocjan Gulič roj. Kos, Rozalija
Kocjan Gulič roj. Kos, Rozalija

Profil

Ime: Kocjan Gulič roj. Kos, Rozalija
Leto rojstva: 1885
Datum rojstva: 27/02/1885
Kraj rojstva: Vrhpolje (SLO)
Leto smrti: 1944
Datum smrti: 07/03/1944
Kraj smrti: Opčine (Trst)
Usoda: Talec

oče Alojz
partizanka – aktivistka
ustreljena kot talka na Opčinah

http://www.primorske.si/2011/03/16/spominska-slovesnost-ob-obletnici-smrti-guliceve-r

_______________________________________________________________

”ŽENSKA BREZ OBRAZA”

Starejša kmetica, suhljata in nizke postave je prišla v mesto, da bi prodala nekaj povrtnine. Večkrat je to storila, da bi pomagala svoji številni družini. Na tramvaju, ki se je vračal na Kras, so jo aretirali in več dni ni bilo o njej ne duha ne sluha, dokler se ni spet pojavila na Opčinah, obešena na drevesu ob glavni cesti. Tri dni je tam visela pod pretresenimi očmi mimoidočih. Imenovala se je Rozalija in je živela v Vrhovljah z bolnim možem in šestero otrok.

O njej se ni vedelo veliko: kdo je bila, zakaj so jo aretirali…. le tragična podoba njenega obešenega trupla tistega marca 1944. Njeno zgodbo, ob drugih grozljivih zgodbah tistega časa, nam približa knjiga Ženska brez obraza, ki jo je izdal Franco Rosso, in ki je sad čustvene in ganljive raziskave Ezia Romanòja.

Knjiga prinaša tudi zapis Zore Matijević, ki je bil aprila 1944 objavljen v »Glasu Istre«:
Peljem se s tramvajem iz Trsta na Opčine. Premišljujem o današnjem dnevu, o mednarodnem dnevu žena, o prazniku vseh antifašističnih žena. Dan je sijajen in topel. Veliki Trst se počasi dviga iz jutranje spomladanske meglice. Toliko časa sem preživela v ječi, da me sedaj božajo drage slovenske besede.
Rada bi govorila z ljudmi, a ne smem. Vprašali bi me, od kod prihajam, kam grem in ne morem vzklikniti: »Bratje, pobegnila sem iz nacističnega zapora, v Trstu me iščejo. Grem v partizane.«
Vstopim v tišini, ustavimo se, izstopimo. Od groze mi zastane dih. Nekaj korakov stran od tramvajske postaje, na izredno prehodnem kraju, na vidiku velikega modernega Trsta, je na drevesu obešena ženska, ki ji na prsih visi tabla z napisom: partizanka-bandit.
Davi, 8. marca, na dan mednarodnega dneva žena, je nacifašistična sodrga obesila mater, slovensko mater, roditeljico šestih otrok, dva od katerih sta že v partizanih. Štirinajst dni so jo pretepali in vlačili po Krasu, da bi jim pokazala partizanske poti in bivake. Ni jim jih pokazala.
(Glasilo ANPI 0-44 – april 2019)