Knez, Josip
Knez, Josip

Profil

Ime: Knez, Josip
Leto rojstva: 1908
Datum rojstva: 10/03/1908
Kraj rojstva: Prečnik (Trst)
Leto smrti: 1944
Datum smrti: 22/08/1944
Kraj smrti: Prečnik (Trst)
Usoda: Padel v NOB
Brigada: Južnoprimorski odred

MUČENIŠKA POT JOSIPA KNEZA

Bil je iz Prečnika in se je rodil 10. marca 1908. V Nabrežini je imel svojo obrtno delavnico. Delal je različna dela. Največ se je ukvarjal s popravili biciklov ter z izdelovanjem ogrodja za vzidane štedilnike, ki jih je še nekaj najti po vaseh po Krasu.
Med ljudstvom, ki ga je daleč naokrog poznalo, je bil zelo cenjen in spoštovan kot priden in skrben gospodar ter vnet antifašist. Med NOB je bil aktiven v krajevno organizaciji OF. Josipa Kneza so 18. avgusta 1944 aretirali Nemci na njegovem domu v Prečniku. Te je vodil zloglasni krvnik SS-ovec Kettner. Ko so ga preiskali, so našli pri njem partizansko propustnico, kar je Kneza, ki je bil osumljen in Nemcem izdan, še bolj pokopalo. Potem ko so pri Knezovih vse prebrskali in razmetali, ker je bilo partizansko zavetišče, so Josipa pretepli in ga odpeljali najprej v Nabrežino, potem v Trst, na kar zopet v Nabrežino in končno nazaj v Prečnik. Ta Knezova kalvarija je trajala dolge štiri dni. V teh dneh so ga strahovito mučili z namenom, da bi izvedeli za imena drugih aktivistov OF in o partizanstvu nasploh. Vse strahovite muke so bile zaman, ker Josip ni izdal nikogar od svojih sodelavcev.
22. avgusta leta 1944 so nemški divjaki in razbojniki pripeljali Kneza privezanega in vsega krvavega zopet v Prečnik, na kar so odšli po poti proti sedanjemu mejnemu prehodu, kjer se je mučenje nadaljevalo in so ga nazadnje ubili. Trije nemški streli, ki so jih slišali iz daljave v vas, so pretrgali življensko nit tega našega velikega mučenika.
Strahovito razmesarjeno in ožgano truplo tega borca za svobodo so našli nekaj dni kasneje vaščani na Lukovcu za Goljakom, kjer so mu postavili skromen, a lep spomenik iz kraškega kamna.

Slava partizanskemu mučeniku Josipu Knezu !
Sestri Valerija in Bruna Knez

(Vir: Šempolaj 1979 – slovesno poimenovanje šole)

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
OSMRTNICA

Danes naznanjamo I. obletnico smrti
Jožefa Kneza
ki so ga Švabi umorili v Prečniku pri Nabrežini.
Žalujoči: MATI, BRAT in SESTRE
Trst, 22. julija 1945

Primorski dnevnik, 22. julij 1945