Frausin, Luigi "Franz"
Frausin, Luigi “Franz”

Profil

Ime: Frausin, Luigi "Franz"
Leto rojstva: 1898
Datum rojstva: 25/06/1898
Kraj rojstva: Milje (Trst)
Leto smrti: 1944
Datum smrti: 24/08/1944 oppure 01/12
Kraj smrti: Rižarna (Trst)
Usoda: Žrtev taborišča

FRAUSIN LUIGI (Franz) pok. Giorgia, rojen v Miljah dne 25. junija 1898.
Delavec tesar, rasel je v šoli delavskega razreda in si sam izoblikoval široko izobrazbo. Še zelo mlad je vstopil v delavsko gibanje in se odlikoval po jasnosti svojih idej, po svoji borbenosti in zrelosti. Bil je komunistični občinski svetovalec v Miljah. Po razglasitvi izrednih fašističnih zakonov, se je moral zateči v tujino. Ko se je vrnil, je deloval v ilegali, dokler ga niso odkrili. Aretiran leta 1931 je trpel v ječah in konfinacij, dokler ni bil leta 1943, ob padcu fašizma, osvobojen. Vrnil se je v Trst in prišel na čelo partizanskega gibanja kot neutrudljiv pobudnik in genialni politični voditelj, zagovornik najširše enotnosti med Italijani in Slovenci v skupni borbi proti fašizmu in nacističnemu napadalcu.
Aretiran zaradi ovadbe v avgustu 1944, je bil podvržen nedopovedljivemu mučenju in trpinčenju, da ga ni bilo mogoče spoznati, ko je prišel iz rok svojih krvnikov, kot so izpričali njegovi tovariši v zaporu, ki so ga imeli priliko videti. Nobena beseda ni izšla iz njegovih ust in njegovo obnašanje je bilo takšno, da je eden njegovih mučiteljev vzkliknil:”Škoda, da tak človek ni naš”.
Videč, da je vsak poskus, da bi ga prisilili na priznanja zaman, so ga nacisti uničili in nihče ni z gotovostjo izvedel, kje je bil umorjen in kje so končali njegovi posmrtni ostanki.
Luigi Frausin je bil eden voditeljev KPI v ilegalni borbi proti fašizmu, bil je član vodstva Partije. Predlagan je bil za zlato kolajno za vojaške zasluge v znak priznanja za njegov velik prispevek v borbi za svobodo, za katero je žrtvoval svoje življenje. Njegov ljubljeni sin, partizanski borec, je padel v borbi.
Domneva se, da je bil sežgan v pečeh Rižarne v trstu dne 24. avgusta 1944.
(ZLATA KNJIGA)

https://www.anpi.it/donne-e-uomini/851/luigi-frausin

V Trstu, v četrti sv.Jakoba, so mu posvetili ulico, v kateri je tudi slovenska šola “I.Cankar”.

Luigi Frausin, nome di battaglia Franz, nato a Muggia nel 1898, organizzatore operaio (era carpentiere ai Cantieri di Muggia e poi di Monfalcone) e militante comunista fin dalla fondazione del Partito, ne divenne dirigente nel 1930. Arrestato nel 1932, condannato a 12 anni di detenzione, fu liberato nel 1937 in seguito ad un’amnistia, ma inviato al confino a Lipari e poi a Ventotene. Liberato dopo la caduta del fascismo, tornò a Muggia dove iniziò a coordinare i primi GAP (Gruppi di azione patriottica); nel 1944 era il rappresentante comunista nel CLN giuliano.
Il 24/8/44 alle 14.30 Luigi Frausin aveva un appuntamento alla fine di via Pindemonte sopra la Rotonda del Boschetto con qualcuno che doveva dargli notizie del nipote Giorgio, anch’egli partigiano, arrestato qualche giorno prima, ed al quale Frausin era particolarmente legato. Fu catturato da agenti del famigerato Ispettorato Speciale e consegnato alla Gestapo; fu «atrocemente quanto inutilmente torturato», scrisse lo storico Galliano Fogar, ed infine ucciso nella Risiera di San Sabba il 1/12/44.
Al processo per i crimini della Risiera la vedova dichiarò che un suo cugino, rinchiuso in una cella del comando di piazza Oberdan, vide Frausin in condizioni pietose da far ritenere che poca vita gli restasse.
Nel 1946 fu sottoposto a processo Enzo Marsich, accusato di essere stato confidente della SS e dell’Ispettorato Speciale di PS, che si era vantato di avere fatto catturare Frausin ed altri esponenti della Resistenza. Fu condannato come delatore stipendiato dalle SS, ma la Corte giudicò insufficienti le prove relative alla delazione e alla cattura del Frausin di cui si era vantato, e godette poi dell’amnistia. Luigi Frausin fu insignito della Medaglia d’Oro al VM alla memoria.
(diecifebbraio.info)