Curiel, Eugenio
Curiel, Eugenio

Profil

Ime: Curiel, Eugenio
Leto rojstva: 1912
Datum rojstva: 11/12/1912
Kraj rojstva: Trst
Leto smrti: 1945
Datum smrti: 24/02/1945
Kraj smrti: Milano (ITA)
Usoda: Padel v NOB

CURIEL EUGENIO, rojen v Trstu leta 1912.
Že kot mlad študent je znal videti vso podlost fašističnega režima in je zato iskal resnico na socialističnem polju ter se posvetil proučevanju marksističnega nauka. Kot najmlajši profesor univerze v Padovi, kot mnogo obetajoči znanstvenik, ki je imel pred seboj sijajno kariero, se je odrekel vsemu in se posvetil z vsem svojim razumom in sposobnostjo borbi proti fašizmu. Vstopil je v KPI in v kratkem postal eden njenih najsposobnejših mladih voditeljev.
Zaradi svojega delovanja je bil aretiran in obsojen na pet let konfinacije, ki jih je presedel v Ventotene, kjer je obogatel svoje poznavanje delavskega gibanja in pomnožil svoje izkušnje v stiku s starimi komunističnimi voditelji.
Po padcu fašizma se je mladi Curiel preselil v Milan, kjer je neutrudno deloval in vodil “Mladinsko fronto” in razne tajne antifašistične časopise. Bil je tudi ravnatelj ilegalnega glasila KPI “l’Unita'”.
24.februarja 1945, ko je postajala bitka proti nacističnemu napadalcu vedno trša in se je na obzorju že pojavljala zmaga, je padel na trgu Baracca v Milanu, zadet od brzostrelk fašističnih krvnikov, katerim ga je izdal podli vohun.
V priznanje na njegove vzvišene vrline mu je bila podeljena Zlata kolajna za vojaške zasluge.
(ZLATA KNJIGA)

https://www.anpi.it/donne-e-uomini/2421/eugenio-curiel
poklic: fizik

V Trstu, v Naselju sv. Sergija, so mu posvetili ulico.